Eseu filosofic despre timp

Pornind de la urmatoarele idei simpliste, precum omul are numai o viata, timpul este ireversibil si necrutator, regretele nu au sens, se contureaza tabloul vietii ca fiind unul indiferent fata de destinul pe care ni-l rezerva aceasta, pentru ca, in final, viata sa fie conditionata de propria persoana.

Relatia omului cu timpul reprezinta o drama esentiala, producatoare de angoase si temeri.De fiecare data cand se aduce in discutie conceptul de « timp », imi amintesc de marturisirea Sfantului Augustin (din Confesiuni): “Ce este Timpul? Daca nu sunt intrebat, stiu.Daca sunt intrebat, nu stiu.”
Constanta a gandirii filosofice, reflectia asupra timpului a fost preocuparea de baza a ganditorilor lumii.Pascal a incercat sa dea o definitie timpului.Da, am spus bine, a incercat, dar fara a reusi.La capitolul acesta nu se dovedeste un cautator anterior esentelor, ci doar ale sale ganduri ce interactioneaza cu o ordine preexistenta.Platon a fost mai metaforic :”Timpul este creat odata cu Cerul, fiind copia mobila a eternitatii”…O alta metafora de o frumusete clara si obscura simultan este a lui Nietzsche. A scris despre Timp in una din cartile sale, unde clipa este surprinsa, simultan, in ipostazele sale: « moment efemer », « boaba de nisip in clepsidra timpului » si « unitate de masura a eternitatii ».

De pe plaiul nostru romanesc, foarte interesanta si pertinenta mi s-a parut conceptia lui Mircea Eliade despre Timp.In capitolul « Durata profana si timpul sacru » din eseul « Sacrul si Profanul », Mircea Eliade se concentreaza asupra dihotomiei dintre “timpul profan” – vazut ca durata, ireversibil, dinamic, care curge, devine si se transforma si “timpul sacru” – reversibil, static, rotund, ciclic si cel cosmic cosmic.

Scriu despre timp si parca il percep ca entitate materiala. De fapt, cu totii il simtim astfel, folosind expresiile: “economisim timp”, “pierdem timp”, “timpul inseamna bani”etc.

Fiindca obsedati sa ne umplem viata cu diverse sortimente de senzatii, nu ne dam seama de rapiditatea cu care trece timpul.Timpul nu pleaca niciodata cu mana goala.Isi ia cu el bagaje mari si dus este. Tarand nume, fapte si mituri ne lasa mai tristi, mai insingurati.

Consider perceptia personala asupra timpului a fi de o insemnatate aparte .Timpul este asa cum il vede fiecare, dar este si asa cum nu il vede, insa il vad altii.Gratie timpului, orice si totul are o identitate, adica prezent, trecut si viitor. De fapt, timpul e etern, noi oamenii suntem trecatori.

Daca ne gandim ca timpul este o constanta si nu o variablia a existentei noastre am putea accepta conditia noastra umana de muritori.Simplu ar fi sa nu fugim dupa timp pentru ca nu facem decat sa fim contratimp.Timpul nu este de partea mea, este un paradox existential al fiecarui individ.Timpul nu este parte a vietii, timpul este viata fiecaruia.Este gresit sa contorizam timpul raportand trecerea lui la trairea psihica si sentimentala a vietii. Timpul cronometrat ar fi trebuit perceput asa cum a fost gandit :se masoara ziua si noaptea, ora de lucru, ora de somn, ora cand soarele trebuie sa rasara si sa apuna, etc.

Daca nu ar fi existat notiunea de timp soarele ar fi apus si rasarit indiferent de ora, anii ar fi trecut sub o alta denumire, oamenii ar fi imbatranit indiferent de minutele trecute.

Ne cronometram viata dupa o constanta si uitam sa traim detasati de ideea de « timp ».Incercati sa numarati de cate ori ceasul face parte din viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi.Incercati sa va numarati de cate ori spuneti : « cat a mai ramas ? » si o sa ajungeti la concluzia ca timpul, asa cum il percepem, ne scurteaza viata.
Viata este o insiruire de momente aleatorii sau nu.Destinul este ceea ce iti doresti si realizezi pentru ca poti.Nu timpul ne defineste viata si totusi majoritatea vietuitorilor sunt prizonerii timpului.

Sentimentele umane nu sunt validate in secunde, iar cu toate acestea, ne-am inrobit unui sistem orologic meschin inventat de mintea umana .Regnul animal ne este considerat inferior,in lantul trofic suntem in varf, dar ma intreb pe ce baza ne-am clasat.Animalele au timp ?Au, numai ca nu il masoara.
  
Timpul este omniprezent, nu se vrea cuantificat si dainuie in viata noastra in vector de stres. Ecuatia pura a vietii nu presupune sa traim dupa ceas.O facem si o faceti. Propun sa traim pentru simplu fapt ca traim fara sa fim constienti de timp.Nimeni nu fura timpul nimanui.Toti traim aceeasi ora si alegem cum o traim.Poate ca timpul e un concept abstract, dar miscarea e concreta. Daca nu te misti, pierzi timpul!Iar timpul, in zilele noastre, inseamna bani.N-o spun eu, zicala “time is money” e arhicunoscuta.Daca pe timpuri zicala la moda era “festina lente” (grabeste-te incet!), acum cel care se grabeste incet ramane de tot in urma. Prinde momentul, sau ramai spectator pe margine.

Nu mai avem timp de nimic, nici macar de iubire.Cea mai cumplita maladie a acestor timpuri este lipsa iubirii. Dorim iubire, dar n-avem timp de ea.Nu mai avem timp de visare.Altadata oamenii aveau dreptul sa viseze si sa amane.Acum visatorul si cel care amana ies din ritm.

Nu mai avem timp de speranta.Suntem o lume care a uitat arta de a spera, iar din acest motiv, se intinde tristetea peste gandurile si chipurile noastre.Nu mai avem timp de reculegere, trebuie sa ne aruncam in vartej.Nu mai avem timp pentru noi insine.Blazati, apatici si reci, traim toti cu inchipuiri de tot felul privind viata noastra, viata lumii.

Cel mai bun sfat e cel pe care l-am primit mai demult a fost: « Simplifica-ti viata! »In acest mod, iti vei simplifica si timpul!Evita curse contra-cronometru.Poti ajunge primul, dar cu ce prêt ?Ce activitate iti face cu adevarat placere?Fa-ti timp doar pentru ea.Poti parea egoist, dar nu vei mai fi stresat si vei oferi celor din jur o fata mai luminoasa.

Citandu-l pe Sofocle « Timpul, in curs lui imensa, descopera tot ceea ce era ascuns si acopera tot ceea ce era descoperit. », imi amintesc de ce am timp in viata, iar pentru a fi sigura de acesta, voi aminti de vorbele lui Aristotel : « timpul exista ca lucrurile sa nu se intample in acelasi timp ».

Drumov Teodora Simina

Leave a comment

Filed under XII-E

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s